Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dεεth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Burning Skies
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 19 december 2004, 09:57
De spreekwoordelijke wieg van de deathcore-smaakmaker Burning Skies stond in Engeland, in het zuidwestelijk gelegen Bristol, om precies te zijn. Deze stad is alom bekend om zijn rijke muziekhistorie. Reeds tegen het eind van de jaren zeventig zetten een aantal DJ's - onder meer Malcom Hayes en Superfly - de stad op de muzikale (wereld)kaart, met hun voor die tijd vernieuwende mix van funk en disco. 'Ah disco, nu wordt het leuk', hoor ik je denken.Als halverwege de jaren negentig de inmiddels wereldberoemde Bristol-acts Tricky, Portishead en Massive Attack van zich laten horen is het hek van de dam. Al deze drie formaties weten razendsnel naam te maken, waarna een wereldwijde doorbraak nog slechts een kwestie van tijd is. Door het overweldigende succes dat met name Portishead en Massive Attack ten deel valt, kan Bristol zich andermaal wentelen in wereldwijde belangstelling.

Nu, zo'n tien jaar later, is er opnieuw iets bijzonders gaande in deze contreien, zij het ditmaal op een geheel ander muzikaal terrein en van een iets andere omvang. Het vijfkoppige Burning Skies laat de dub, trip en hop van hun stadsgenoten voor wat het is en komt op zijn debuut 'Murder By Means Of Existence' met een ongemeen harde sound, waarin het beste van death metal en hardcore op imposante wijze samenkomt. Mijn gesprekspartner, gitarist Liam, vindt het niet meer dan logisch dat voor dit soort muziek de term deathcore in het leven is geroepen.

"Onze muziek wordt meestal bestempeld als deathcore en daar kan ik prima mee leven. Het impliceert enkel en alleen dat wij net zo hard gaan op death metal als op hardcore en dat is ook inderdaad zo. Maar eerlijk gezegd vind ik dat de sound van Burning Skies wel wat meer omvat dan enkel een combinatie van deze twee stijlen."

Ik neem aan dat je in de gaten hebt dat Burning Skies met dit debuut al die containers vol overbodige, niets toevoegende metalbandjes, een flinke schop onder de kont verkoopt?

"Haha, wellicht. Maar ik ben het met je eens dat er veel te veel bands rondlopen die niets anders doen dan keer op keer 'the same old riff' herkauwen. Van die bands die platen uitbrengen, die in niets van elkaar verschillen. Zo ver zullen we het met Burning Skies in ieder geval nooit laten komen. Op zo'n moment kappen we er liever mee. Alles beter dan klotealbums afleveren."

Begrijpelijk, al lijkt het me wat voorbarig om nu al over het eind van de band te gaan speculeren. Licht in plaats daarvan het ontstaan van Burning Skies maar wat naar toe, als je wilt

"In feite is Burning Skies in september van 2002 ontstaan. Alle leden van de band waren voorheen actief in metal- en hardcorebands. Op een gegeven moment zijn Stu (drums), Andie (bas) en ik (gitaar) bij elkaar gaan zitten en hebben we samen een aantal nummers geschreven. Kort daarna werd de band uitgebreid met gitarist Ben en zanger Mery. In die bezetting hebben we in 2003 onze eerste demo, 'Premonition Of Things To Come', opgenomen onze eerste demo opgenomen. Eigenlijk is Burning Skies vrij geleidelijk en natuurlijk tot stand gekomen."


Geldt dat ook voor de totstandkoming van 'Murder By Means…'?

"Ja, op zich wel. We hebben deze plaat in het voorjaar van 2004 in onze woonplaats Bristol. We hebben ongeveer anderhalve week in de State Of Art Studios gebivakkeerd, de studio van de band Portishead, hier uit Bristol. Ik zelf kijk met veel plezier terug op de opnames en het hele proces eromheen. Het was een fantastische ervaring om langzaam maar zeker de tracks hun definitieve vorm te zien krijgen."

"Het merendeel van de uiteindelijke versies verschillen nogal van de oorspronkelijke composities. Op het moment dat we aan de opnames begonnen, lagen de tracks al een jaar op de plank. Sindsdien hebben we nog flink zitten schrappen en schaven aan het songmateriaal. We hebben er in een aantal gevallen nog een zware dobber aan gehad, om als collectief tot een eindresultaat te komen, waar we allemaal even tevreden mee zijn."

"Inmiddels hebben we al een aantal nieuwe tracks geschreven, die logischerwijs weer enigszins verschillen van ons debuut. Als we niets aan onze sound zouden veranderen, zou het maar een saaie boel worden. Al zou ik je echt nog niet kunnen vertellen in welke richting ons komende album zich zal ontwikkelen. Om de doodeenvoudige reden dat we dat zelf nog niet weten. We werken niet volgens een strikt uitgestippeld plan, maar laten onze ontwikkeling meer van het moment en onze impulsen afhangen."

Vrij kort na de release van 'Murder By Means…', wordt het nieuws bekend dat Stu, de originele drummer, de band heeft verlaten. De beide partijen zouden te ver uit elkaar gegroeid zijn. Zou je misschien iets specifieker kunnen zijn?

"Het komt er eigenlijk op neer dat Stu met Burning Skies een totaal andere muzikale koers voor ogen had, dan de rest van de band. De neuzen stonden niet langer dezelfde kant uit. Zonder hier inhoudelijk op in te gaan, waren er nog een aantal zaken van persoonlijke aard, die zijn vertrek noodzakelijk maakte."

Verloopt de zoektocht naar een geschikte plaatsvervanger een beetje voorspoedig?

"Er zijn inmiddels diverse drummers op auditie geweest. Deze audities hebben nog geen definitieve nieuwe drummer opgeleverd. In de aankomende periode willen we nog een aantal drummers op auditie laten komen. Waarna we in alle rust en aandachtigheid ons zullen buigen over deze kwestie. Wat de nieuwe drummer van Burning Skies sowieso in huis moet hebben? Hij moet verdomd snel en strak kunnen spelen, en over een kinderlijk gevoel voor humor beschikken."


Voelt Burning Skies een beetje 'at home' bij Lifeforce, dat van huis uit meer feeling heeft met de hard- en metalcorescene dan met het 'metalen wereldje'?

"Ja, absoluut. Lifeforce is een sterk label, die veel kwaliteitsbands in huis heeft. Bovendien hebben ze hun zaakjes goed voor elkaar en doen ze echt hun best voor hun bands. Dat wij met onze sound wat afwijken van veel Lifeforce-bands, zie ik allerminst als een probleem. Sterker nog, ik zou me zelfs zorgen gaan maken, als Burning Skies naadloos zou aansluiten bij de al bestaande catalogus van Lifeforce."

"Ik zie niet in waarom Burning Skies beter af zou zijn op een metallabel, enkel vanwege onze gemetalisseerde sound. Volgens mij is het heel goed mogelijk om zowel van hardcore als metal te houden. En Lifeforce brengt albums uit in beide genres, dus wij zitten daar prima op onze plek."

Negen van de tien bands waar Burning Skies het podium mee deelt, zitten in de hardcorehoek. Hoe zijn de gemiddelde reacties op jullie live-verrichtingen van het doorgaans niet eenvoudig tevreden te stellen hard- en metalcorefans?

"Eigenlijk overwegend positief. In de afgelopen jaren hebben we een heleboel fantastische optredens gegeven voor overwegend hard- en metalcorepubliek. En de optredens, die we onlangs gaven in Duitsland en Nederland waren gewoonweg overweldigend. Voor de duidelijkheid, het is niet zo dat wij liever met hard- en metalcorebands zouden spelen."

"De reden waarom we vrijwel nooit met metalbands spelen, is omdat die mogelijkheid zich tot op heden nauwelijks tot nooit heeft voorgedaan. Daar hopen we in de toekomst echter zonder meer verandering in te brengen. Wat ons betreft kan Burning Skies met elke band het podium delen. Het is alleen maar te gek als we onze muziek aan een zo breed mogelijk publiek kunnen laten horen."

Gerco Zwiers

Website Burning Skies

Recensie 'Murder By Means Of Existence'