Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dĺĺth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Gory Blister
Gepost door Gerco Zwiers op zaterdag 10 april 2004, 22:32
Kunst moet bloeden volgens Gory Blister. In het geval van deze Italiaanse death metalband heeft de kunstenaar echter ook flink moeten bloeden alvorens enig resultaat kon worden geboekt. Sinds de oprichting in 1991 heeft hun carričre namelijk een hoop tegenslagen gekend. Door afgeketste deals en een immer komen en gaan van bandleden, heeft het niet minder dan tien jaar geduurd voordat het debuut vereeuwigd kon worden.In 2001 brengen de Italianen de plaat in eigen beheer uit, maar twee jaar later vindt via het Franse Sekhmet Records de officďele release plaats, zodat 'Art Bleeds' eindelijk de aandacht krijgt die het verdient. Drummer Joe is de enige die al vanaf het begin deel uitmaakt van de band. Hij is voorzichtig opgewekt over de huidige stand van zaken, maar kijkt toch nog even de kat uit de boom.

"Het is weliswaar een geruststellend gevoel te weten dat de plaat nu eindelijk fatsoenlijk in de winkels ligt en overwegend positief wordt ontvangen, maar dat is geen enkele garantie voor een succesvolle toekomst. We zullen keihard moeten werken om onze naam te vestigen, dat beseffen we ons maar al te goed."

"Wij hebben door de jaren heen geleerd om niets vanzelfsprekend te vinden. Toen we destijds tekenden bij Noise Records, waar 'Art Bleeds' aanvankelijk zou verschijnen, leek alles er rooskleurig uit te zien voor ons. Toen Noise opgeslokt werd door het veel grotere Sanctuary, veranderde dat als sneeuw voor de zon. Zij zagen niets in het album en lieten ons vallen, waarna de band keer op keer geteisterd werd door een hele reeks bezettingswisselingen."

Alle trammelant betekent zelfs bijna het einde van Gory Blister.

"Dat was in 1995, net nadat gitarist Raff de band was komen versterken. Onze toenmalige bassist/zanger en gitarist waren net opgestapt, waardoor de band opeens gehalveerd was. Dat was de eerste en enige keer dat het in ons opgekomen is om te stoppen en een of ander duf baantje te gaan zoeken. Maar we hadden allebei nog teveel vertrouwen in de band, om hem zomaar aan de kant te schuiven. We besloten te verhuizen naar Milaan, om daar op zoek te gaan naar nieuwe bandleden. De band heeft toen een beste tijd op non-actief gestaan, waarna we de draad pas in 1999 weer hebben opgepakt."

"Sindsdien is de bezetting stabiel. Het is trouwens de beste line-up, die Gory Blister ooit gehad heeft. Adry (zang) en Fredrick (bas) zijn uitstekende muzikanten, waar we inmiddels al menig succesvol optreden mee gedaan hebben. Ze zijn inmiddels helemaal ingeburgerd en echt volwaardig onderdeel van de band."

In deze bezetting wordt in 2001 'Art Bleeds' vastgelegd. Een overtuigend en uiterst intense death metalplaat, die gekenmerkt wordt door haar grillige breaks en onverwachtse wendingen, maar bovenal door complete songs. Het ontstaan van de muziek is volgens Joe vooral een gevoelskwestie.

"We laten onze emoties de vrije loop en proberen die vervolgens te vangen in akkoorden, arrangementen en zanglijnen. Daar gaan we vervolgens gedurende lange tijd mee aan het werk, net zolang tot het resultaat voor ons allen bevredigend is. Het belangrijk voor ons om de oorspronkelijke intentie van het nummer zo natuurgetrouw mogelijk vast te leggen. Dat is een uiterst tijdrovend proces en het duurt vaak maanden voordat een nummer helemaal af is. Ik denk dat deze werkwijze ervoor zorgt dat onze songs niet resulteren in die opeenstapeling van riffs, maar inderdaad in duidelijk van elkaar te onderscheiden tracks."


Tevens komt het songmateriaal instinctief en spontaan over, ondanks het hoorbare technisch vernuft.

"Instinctief handelen is een onmisbaar onderdeel van het schrijfproces. Om daarin wel de spijker op zijn kop te kunnen slaan en het juiste gevoel over te brengen, is een behoorlijke technische bagage wel noodzakelijk. In het arrangeren en structureren gaan we erg zorgvuldig te werk. Alleen zo komt een Gory Blister track goed tot zijn recht."

In 'Mermaids Beloved' en 'Snowfall' komen plots opmerkelijke vrouwelijke vocalen om de hoek kijken. Dit moeten we volgens de slagwerker niet zien als een stiekeme en wanhopige poging om als vernieuwend te boek te willen staan.

"Een bijzonder voorval op een nieuwjaarsnacht inspireerde me tot het schrijven van 'Snowfall'. Het sneeuwde en we stonden op een berg, terwijl de zon langzaam op kwam. Ik hoorde een soort geluid, dat klonk als een melodie. Ik kon er aanvankelijk niet achterkomen waar het vandaan kwam. Het bleek het vallen van de sneeuw te zijn! Echt onbeschrijfelijk. Het opmerkelijke is dat de stem van deze sopraan, Loretta precies zo klinkt, als wat ik die nacht hoorde."

"De andere track waar je op doelt, 'Mermaids Beloved', zou oorspronkelijk een instrumentaal nummer worden, maar toen Raff (gitaar) de stem van Loretta hoorde, was hij daar zo van onder de indruk dat hij het graag voor deze track wilde gebruiken. Dit was dus geen vooropgezet plan en is vrij spontaan tot stand gekomen."

Datzelfde geldt niet voor de albumtitel.

"Onze albumtitel moet je zien als een metafoor. Kunst bloedt zoals sneeuw valt. Dat bloed komt voort uit de wond in onze ziel, die veroorzaakt is door de wetenschap dat we sterfelijk zijn en er maar niet achter kunnen komen wat ons bestaan eigenlijk voor zin heeft. Door de wreedheid van het bestaan, krijgt die wond niet de kans om te helen en blijft dus bloeden. Dat bloed belichaamt de drang om je als mens te uiten in wat voor kunstvorm dan ook. De titel 'Art Bleeds' omvat alle aspecten van het album, dus ook onze teksten en het artwork. Voor mij maken alle aspecten van een album, onderdeel uit van het daadwerkelijke kunstwerk, van de cover tot de credits. Alles staat dus in verband tot elkaar."

In 2003 wordt de band getekend door het Franse Sekhmet Records, die 'Art Bleeds' in november van dat jaar officieel uitbrengen.

"Onze deal met hun beslaat in eerste instantie enkel dit album. Wel is er eventueel de mogelijkheid om ook een tweede album voor hen op te nemen. Gelukkig hebben ze bij Sekhmet precies dezelfde kijk op de muziekindustrie als wij en delen we een voorliefde voor het soort death metal dat wij spelen. Dat maakt de samenwerking wel zo prettig."

Joe verzekert me dat een volgend album, minder lang op zich zal laten wachten, dan ditmaal het geval was.

"We hebben al twaalf nieuwe songs in kannen en kruiken. Een aantal daarvan zijn ('Asteroid' en 'Skymorphosys') opgenomen in de setlist en komen live regelmatig voorbij. Wanneer we een studio kunnen boeken, om dit nieuwe materiaal op te nemen, hangt af van hoe 'Art Bleeds' het commercieel gezien gaat doen. Wij hebben daar als band wel vertrouwen in. Als dit album daadwerkelijk aanslaat en dat vertaalt zich in alleszins redelijke verkoopcijfers, kunnen we ons toe gaan leggen op een nieuw album."

Terugkijkend op de bepaald niet vlekkeloos verlopen carričre van Gory Blister gaan bij de Italiaan berusting en ideeën over 'what could have been' hand in hand.

"Ten tijde van onze eerste twee demo's 'Spoilt By Greed' ('91) en 'Hanging Down The Sounds' ('93) was dit soort metal volkomen uniek, dus met een goede platendeal hadden we wellicht veel kunnen bereiken. Bovendien hadden we ons eigen ding kunnen doen en een aantal interessante platen kunnen maken, zonder tegen elke prijs te moeten scoren. Het artistieke aspect had toen nog enige betekenis."

"Dat is tegenwoordig wel anders nu zelfs metallabels geobsedeerd zijn door geld verdienen en op zoek zijn naar de volgende trend in metalland. Maar het mes snijdt aan twee kanten. Alle gebeurtenissen hebben ons namelijk ook enorm gesterkt. Door de tegenslagen die we hebben gekend, zijn we nu beter in staat een probleem het hoofd te bieden, mocht dat zich voordoen."

Gerco Zwiers

Website Gory Blister

Recensie 'Art Bleeds'