Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dεεth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Trivium
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 29 oktober 2003, 00:59
Niet zo lang geleden werd ik aangenaam verrast door 'Ember To Inferno', het debuut van de Calfornische metalband Trivium. Een album dat aanvankelijk niet makkelijk te behappen leek, maar zich na de nodige luisterbeurten ontpopte tot een originele en opwindende mengeling van felle thrash, melodieuze metal en een vleugje metalcore.


Bovendien weet de piepjonge zanger en gitarist Matt Heafy de nodige indruk te maken met zijn vocalen. Naast een ruige thrash strot, heeft hij het materiaal namelijk voorzien van prachtige zuivere vocalen, gegoten in catchy zanglijnen.

Zo catchy zelfs dat ik me er onlangs op betrapte dat ik, al lopend op straat, een zanglijn van het album aan het neuriλn was. Als ik dit de zeventienjarige Matt Heafy voorleg, reageert hij enthousiast.


"Cool, dank je! Al met al heeft het nog behoorlijk veel tijd gekost om het album te realiseren. De opnames namen ongeveer zo'n twee weken in beslag, maar het schrijfproces was een stuk tijdrovender. Ook in het arrangeren van de nummers en het bepalen van de volgorde van de tracks op het album ging de nodige tijd zitten. Het was het zeker waard, want we zijn dik tevreden met het album."

Jullie zijn allemaal nog erg jong. Waarom hebben jullie niet op safe gespeeld en gekozen voor het spelen van nu metal?

"Ja, we zijn inderdaad allemaal nog redelijk jong. Ik ben nu zeventien en was dertien toen ik bij de band kwam. Onze drummer is met zijn twintig jaar de oudste binnen de band. Nee, nu metal is nooit een optie geweest. Dat is gewoon absoluut niet een stijl waar wij ons thuis bij voelen."

De recensies die her en der opduiken op het internet zijn overwegend erg positief. Verbaast dat jullie?

"Ik heb inderdaad ook alleen nog maar positieve reviews gelezen. Als je kijkt naar de hoeveelheid tijd en het harde werk die aan het album vooraf ging, is een compliment natuurlijk leuk. Een aantal recensies was echter zo ontzettend positief, zoiets hadden we absoluut niet verwacht. Maar alhoewel we nog geen negatieve geluiden hebben gehoord, kunnen we prima tegen kritiek. Dat vatten we opbouwend op. We trekken er lering uit en proberen ons vervolgens te verbeteren."

Jullie hebben onlangs, in de persoon van Corey Beauileu, een tweede gitarist gerekruteerd. Wat deed jullie besluiten voor een tweede gitarist te kiezen?

"We kwamen er tijdens de opnames van 'Ember To Inferno' al snel achter dat een hoop partijen zich een stuk beter leent voor twee gitaren. Vooral tijdens solo's is het fijn om ter ondersteuning een ritmegitaar te hebben. Met name live. Bovendien is hij niet alleen een kunstige ritmegitarist, maar kan hij ook prima soleren en heeft hij een vette strot, waarmee hij achtergrondzang voor zijn rekening zal nemen. Gelukkig is hij ook nog eens een te gekke gast, waar we allemaal prima mee op kunnen schieten."

Jullie omschrijven jullie stijl als 'melodic deathcore', maar doe je met die benaming de overduidelijke thrash metalinvloeden geen tekort?


"Daar heb je misschien wel gelijk in. Misschien zouden we ook de term thrash moeten inpassen in die benaming. In de muziek van Trivium zit namelijk zeker de nodige thrash metal. Voorheen noemden we onze muziek kortweg 'melodic death', maar daardoor werden we vaak geschaard tussen bands als Arch Enemy en dergelijke. Door het begrip melodie in onze benaming te stoppen, benadrukken we niet alleen onze cleane stukken en solo's, maar ook onze melodieuze death/thrash riffs."

Kun je kort uitleggen wat voor verhaal er schuilgaat achter de bandnaam?

"In het Latijn staat Trivium voor de drie leerscholen, namelijk taal, wiskunde en logica. Dat gegeven hebben we toegepast voor onze band en voor ons staat Trivium voor de drie genres die terug te vinden zijn in onze muziek, namelijk melodieuze death metal, thrash metal en metalcore."

En wat kun je me vertellen over de teksten op het album?

Onze teksten handelen over allerhande zaken. 'To Burn The Eye' verhaalt bijvoorbeeld over drugsmisbruik. Het nummer 'If I Could Collapse The Masses' gaat over het doorbreken van een het keurslijf en het najagen van je dromen. Het voornaamste onderwerp van 'When All Light Dies' is kindermishandeling. Iets waar ik een groot tegenstander van ben."

Uit persoonlijke ervaring?

"Nee, dat niet. Het is gewoon een gruwelijk iets. Mijn teksten over drugsmisbruik of mishandeling zijn niet autobiografisch, maar schrijf ik naar aanleiding van ervaringen van vrienden en dingen die ik oppik uit de media. Het zijn zaken waar ik door middel van mijn teksten mijn kijk op geef."

Hoe zijn jullie bij Lifeforce terechtgekomen? Dit is toch voornamelijk een hardcorelabel?

"Patrick Green, die onze website heeft gemaakt, is bevriend met Stephan van Lifeforce. Hij heeft destijds onze promo aan hem gegeven. Stephan was zeer te spreken over die promo en zag het wel zitten ons te tekenen voor zijn label. Lifeforce is de laatste tijd niet alleen maar een hardcorelabel, aangezien ze steeds meer bands tekenen die meer naar metal neigen. Mindfield uit Duitsland bijvoorbeeld. Die band doet me veel aan Megadeth denken."

Jullie komen komend weekend (was het weekend van 17 oktober) naar Europa en jullie zullen ook Nederland aandoen voor een optreden.

"Ja, inderdaad. Geen van ons is tot nu toe in Europa geweest en we hebben er dan ook ontzettend veel zin in. We kijken er enorm naar uit om bij jullie te spelen. We spelen met Dew Scented Prostitute Disfigurement. Dew Scented kennen we al een tijdje en vinden dat een te gekke band. De gestoorde death/grind van Prostitute Disfigurement hebben we onlangs leren kennen en beviel ons ook prima."

Gerco Zwiers

Website Trivium

Recensie 'Ember To Inferno'