Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Dawn Of Demise
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 28 april 2008, 13:59
"Ik zal het maar eerlijk vertellen: eigenlijk willen wij niets liever dan non-stop blasten, maar wij kunnen dat gewoon niet", aldus Bjorn Jensen, bassist van Dawn Of Demise. Altijd lachen met die Denen, maar gelukkig hebben ze meer verstand van death metal. Het recent verschenen 'Hate Takes Its Form' is daar het beenharde bewijs van. Op hun eerste full-length blinken de Denen niet zozeer uit in originaliteit als wel in effectiviteit. Het gezelschap doet namelijk geen enkele moeite om diens invloeden (US death metal) te verhullen, maar strooit ondertussen wel rijkelijk in het rond met grooves om van te watertanden."Dawn Of Demise is eigenlijk bij toeval ontstaan en is voortgekomen uit een thrashband waar vier van de vijf leden van het huidige Dawn Of Demise deel van uit maakten. Het wilde echter niet zo vlotten met die band. De belangrijkste reden was dat we er maar niet in slaagden een geschikte zanger te vinden. Waarna Martin (Srensen, gitaar, red.) en ik besloten het roer om te gooien. We schreven een zooi brute riffs, haalden zanger Scott, mijn oudere broer, erbij en de rest is geschiedenis. We waren altijd al gek van death metal, dus dit was wel een natuurlijke ontwikkeling."

Na oprichting in 2003 hebben jullie bijna vijf jaar gewacht met het opnemen van een full-length debuut. Jullie zijn bepaald niet over n nacht ijs gegaan dus.

"Zo zou je het kunnen zeggen. Ik moet bekennen dat die lange aanloop vooral te wijten is aan onze collectieve luiheid. Wat niet wil zeggen dat we al die tijd op ons gat hebben gezeten. We hebben enorm veel tijd in ons oefenhonk doorgebracht en hebben ook een groot aantal optredens gedaan. Maar met het opnemen van een debuut hadden we inderdaad niet zo'n haast. Alles op z'n tijd."

De death metal van Dawn Of Demise klinkt ontzettend Amerikaans. Zeker voor een Deense band.

"Het is niet dat we ons per se willen onderscheiden van de zogenaamde Zweedse death metalstijl. Het is puur een kwestie van smaak. Dat Amerikaanse geluid ligt ons ook gewoon veel beter. We zijn idolaat van bands als Suffocation, Dying Fetus, Pyrexia en ouwe Cannibal Corpse. Het zijn die invloeden die de songs op 'Hate Takes Its Form' gevormd hebben. Eigenlijk is onze muziek amper origineel te noemen. Maar voor een Deense band klinken we wel weer vrij afwijkend. Het gros van de bands hier speelt melodieuze thrash, 'Zweedse' death metal of metalcore. We klinken dus niet erg 'Scandinavisch'."

In plaats van continu de oren van je kop te blasten, grijpen de Denen op 'Hate Takes Its Form' juist vaker naar groovende mid-tempo's.

"Veel van die ultrasnelle death metalbands vind ik echt te gek, hoor. Maar eerlijk gezegd begint dat soort muziek na enige tijd toch wat te vervelen. Twee, drie nummers vind ik het supervet, maar zijn er echt mensen die zulke cd's helemaal tot het einde uitzitten? Wij doen dat in ieder geval niet. Door gebruik te maken van die grooves wordt de muziek ook veel heavir dan wanneer je alleen maar zo technisch mogelijk probeert te klinken. Ach, weet je wat? Ik zal het maar eerlijk vertellen: eigenlijk willen wij niets liever dan non-stop blasten, maar wij kunnen dat gewoon niet."


De plaat is gemixt en gemasterd door Jakob Hansen, na Tue Madsen zo'n beetje de drukstbezette producer in metalland.

"Dat is ook de reden dat we hem al ruim een half jaar van tevoren gebeld hebben om een afspraak te maken. Anders kun je het wel vergeten, want hij heeft het altijd gigantisch druk. Net als Tue Madsen inderdaad. Ook niet zo verwonderlijk. Het zijn allebei topproducers."

'Hate Takes Its Form' bevat twee gastoptredens. Zo brult Jacob Bredahl, voormalig zanger van Hatesphere, mee in de titeltrack en gastgrunt Koldborn-brulboei Lars Bjrn Hansen (zanger Koldborn) in 'Domestic Slaughter'.

"Lars en Jacob zijn allebei goede vrienden van de band. Zowel met Hatesphere als met Koldborn hebben we al vele malen het podium gedeeld. Mij leek het vanaf het begin al een tof idee om een aantal muzikanten te vragen voor een gastoptreden en deze twee waren de eerste mensen aan wie ik dacht. Vooral de bijdrage van Jacob vind ik erg geslaagd. Die kerel is echt een goede zanger en zijn stemgeluid contrasteert mooi met dat van Scott."

Op jullie Myspace-pagina valt te lezen dat jullie gaan voor niets minder dan 'world domination'. Wil het een beetje vlotten met die missie?

"Niet echt, als ik eerlijk moet zijn. Maar geef toe, het bekt wel lekker. We blijven in ieder geval hopen, haha. Trouwens, voor ik het vergeet: binnenkort gaan we de studio in voor de opnames van een nieuwe EP, bestaande uit vier tracks; twee nieuwe nummers en twee covers. Ik verwacht dat die om en nabij augustus gaat verschijnen."

Nog even dit: waarom schrijf jij de teksten en niet zanger Scott?

"Daar heb ik eigenlijk geen goed antwoord op. Toen we begonnen met het schrijven van nummers was ik de eerste die teksten ging schrijven. En aangezien de rest van de band die teksten wel ok vond, ben ik dat sindsdien blijven doen. Maar ik ben niet degene die bepaalt waar de teksten over moeten gaan, of zo. De rest van de jongens vinden het wel best zo en geen van hen heeft volgens mij de ambitie om zelf teksten te gaan schrijven. Dat kan ik me ook best voorstellen, want het is niet het tofste 'baantje' binnen een band. Ik zou het prima vinden als een van de andere leden deze taak van me zou willen overnemen, maar dat zie ik niet zo snel gebeuren."

Gerco Zwiers

Website Dawn Of Demise

Recensie 'Hate Takes Its Form'